Skip to content
diabetes,

Brief voor Oma Maame

Beste Maame,
Hoe gaat het met u? Ik heb lang niets van u gehoord. Ik ben heel lang niet naar Ghana geweest, de laatste keer was in 2003, inmiddels alweer 13 jaar geleden.

diabetes, overgewicht, hypertensie, viva la vive, vivian acquah, voedingsdeskundige, nutrition advocate

 

Ik schaam me dat ik zolang niet ben geweest om jou een knuffel te geven. Maar ik denk altijd aan u en aan de gesprekken die we hadden bij u in uw kookhoekje, u zei veel zonder veel te zeggen. Ik mis de heerlijke gerechten die u altijd voor ons klaarmaakte zoals de verse plantain fufu, pindasoep, gebakken banaan met black eyed beans en de verse yams. Door al het eten op te noemen krijg ik weer heimwee naar Ghana, maar het meest naar u en de rest van de community in Dunkwa on Offin. Ik vind het zo leuk om altijd weer wat van u te leren.

Orlando, uw achterkleinzoon wordt met de dag groter. Hij is inmiddels 2 jaar oud, hij is echt leuk en soms eigenwijs. Ik ben heel erg benieuwd naar zijn kennismaking met u. Ik wil nog even wachten totdat hij 6 à 7 jaar is en ik samen Orlando en zijn vader Jan weer naar Ghana ga. Ik wil Orlando laten kennismaken met wat ik heb gezien in Ghana en natuurlijk met mijn lievelingsoma. Dat u hem weer verwent met uw verhalen van vroeger, zoals de Anansiverhalen maar ook uw eigen verhaal. Ik kan nog veel van al uw verhalen leren.

 Maame……

Opeens besef ik me dat ik u nooit gedag heb kunnen zeggen. U bent al sinds Juli 2009 niet meer op aarde. Ik besef dat u nooit mijn zoon Orlando en partner Jan kan leren kennen. Ik besef dat Orlando niet kan kennismaken met mijn oma en u leert kennen via de verhalen van de familie, omdat u er niet meer bent. Ik schrijf dit met tranen in mijn ogen en besef wat een ernstig gemis het is dat u er niet meer bent. Ik mis u elke dag steeds meer en het doet mij nog steeds pijn dat u er niet meer bent.

Stomme overgewicht, stomme diabetes, stomme hoge bloeddruk!!!

Ik wou dat ik u kon helpen zoals ik mezelf heb geholpen, maar het is te laat voor u. Het enige wat ik voor u kan doen is u eren zodat mensen snappen waarom ik mij hard maak om tegen overgewicht en diabetes te vechten, door onze verhaal te delen. Ik heb u niet meer kunnen redden maar door uw verhaal te delen hoop ik een dierbare van een ander te kunnen redden van de ernstige gevolgen van overgewicht, obesitas, diabetes en hoge bloeddruk.

Maame, ik hou van u en ik mis u zo!
Kus en knuffels jouw kleindochter
Vivian Acquah

Related Posts

Tags :
Share :

w9ro8