Skip to content

Zorg Voor Energieke Werknemers – Exit Slaaptekort

Slaap jij genoeg? Mogelijk slapen jij en jouw werknemers niet genoeg. Waarom zou jij je druk maken over voldoende slaap? Slaaptekort heeft veel negatieve gevolgen. Er zijn ook genoeg dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je personeel goed uitgerust is. Slaaptekort is schadelijk voor jouw onderneming

Zorg Voor Energieke Werknemers Viva la Vive Linked4Energy

Slaaptekort gevolgen voor op de werkvloer

Sommige negatieve gevolgen van slaaptekort zie je terug op de werkvloer. Het prijskaartje van vermoeidheid is +/- € 2.000 per jaar per werknemer. Dit is het gevolg van fouten die werknemers maken omdat ze weinig aandacht besteden aan een goede nachtrust.

Als jij niet genoeg slaap krijgt, wordt je gemakkelijk chagrijnig en voel je je eerder moe. Werknemers met een slecht humeur werken niet goed samen. Dit is schadelijk voor jouw onderneming.

Dagelijks teren op 4 à 5 uur slaap kan op den duur leiden tot kenmerken die lijken op dronkenschap. Een werknemer onder invloed raad je af om te werken. Daarom is het verstandig om werknemers aan te moedigen om volledig uitgerust te gaan werken.

Het lichaam heeft slaap nodig

Afgezien van de productiviteitsproblemen kan slaaptekort ook een aantal lichamelijke gezondheidsproblemen veroorzaken. Het meest voorkomende is dat vermoeide werknemers makkelijker en vaker ziek zijn omdat hun lichaam minder uitgerust is om infecties te bestrijden.

Slaaptekort hangt ook samen met een laag bewustzijn, wat leidt tot de schadelijke fouten waar ik eerder over heb gesproken. Het is ook gelinkt aan verhoogde kans op een beroerte, obesitas, diabetes, angst, depressie en hart- en vaatziekten. Al deze ziektes kunnen schadelijk zijn voor jouw personeel.

Jouw werknemers hebben slaap nodig, maar het laatst wat je wilt doen is betuttelend te werk gaan door te zeggen dat ze stipt om 21.45 naar bed moeten. Hieronder staan tips hoe je op een vriendelijke manier je personeel kan aanmoedigen tot een betere nachtrust.

Informeren

Je kan jouw personeel informeren over het belang van slaap en de gevaren van slaaptekort. Het is belangrijk dat ze precies begrijpen wat het probleem is en waarom zij hiermee rekening moeten houden. Dit kan worden gedaan met een nieuwsbrief voor de organisatie, vergaderingen, flyers of zelfs met creatieve challenges.

Ongeacht wat je gebruikt, probeer rekening te houden met de behoeften van jouw personeel. Als bijvoorbeeld de meeste van jouw werknemers op afstand werken, zullen flyers op kantoor niet werken maar een online training wel.

via GIPHY

Planning

Met een uitgebalanceerd rooster heb je direct invloed op de slaap die je werknemers krijgen.

  • Vermijd het plannen van diensten die langer dan 10 uur duren.
  • Plan voor het nachtdienst personeel voldoende vrije dagen om bij te slapen.
  • Plan rust tussen lange diensten.

Bevorder gezonde gewoontes van werknemers

In jouw workplace wellnessprogramma kan je verschillende gezonde gewoonten promoten. Veel van deze gewoonten kunnen jouw personeel helpen om een goede nachtrust te krijgen.

Probeer gewoonten te promoten zoals minderen met koffie, lichaamsbeweging en aan het eind van de dag tot rust komen.
Je kan ook enkele logische gewoontes voorstellen zoals

  • Ga niet voor het slapen aan de slag met de smartphone
  • Gebruik verduisterende gordijnen
  • Vind een comfortabele temperatuur om in slaap te vallen
  • Ga elke dag op dezelfde tijd slapen en opstaan (zelfs als je niet werkt!)

Uiteindelijk heeft slaap invloed op elk aspect van ons leven. Het is belangrijk om te begrijpen dat slaaptekort kan leiden tot een groot aantal negatieve gevolgen.

Probeer de voordelen van een goede nachtrust te leren en jouw werknemers hierover te informeren. Bevorder gezonde gewoonten om hen weg te helpen met een goede nachtrust.

Hoe zorg jij ervoor dat je voldoende slaapt?  Duurzame inzetbaarheid vitaliteit workplace wellness Amsterdam Rotterdam Den haag Utrecht

Banner E Book

Related Posts

Tags :
Share :

Vivian Acquah CDE®